Thursday, 3 November 2016

AYAM GRILL KUAH KARI & BATANG SADERI


Ayam grill

Bahan-bahan

1 keping dada ayam
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada hitam
minyak zaitun
garam

Cara-cara

1. Perap ayam dengan bawang putih , lada hitam dan garam semalaman atau 30 minit
2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali non stick
3. Letakkan ayam yang telah diperap
4. Angkat bila dah masak

kuah kari

Bahan-bahan

1 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 sudu serbuk kari
minyak masak
garam

Cara-cara

1. Panaskan minyak masak
2. Tumis bawang putih, bawang merah dan serbuk kunyit sampai garing
3. Masukkan sedikit air dan garam
4. Biarkan mendidih
5. Tutup api bila dah masak

Batang saderi

Potong batang saderi kecil-kecil, rebus dan toskan

sumber :Fb Nurulnabila Mohd Zaidi

No comments:

Post a Comment