Tuesday, 19 May 2015

ALLSPICE


PENGENALAN

Nama allspice diambil daripada aromanya yang pedas, yang mana ia berbau kombinasi beberapa herba rempah terutamanya kayu manis, cengkih, halia dan buah pala. Disebabkan namanya, ramai rasa keliru adakah herba ini merupakan campuran kesemua herba yang disebutkan. Sebenarnya, allspice adalah sejenis herba rempah dan bukan campuran kesemua herba rempah tadi.


KEGUNAAN

*Bahan pengganti kayu manis, cengkih dan buah pala. Digunakan dalam masakan, agen pengawet dan perasa.

*Membantu dalam pencernaan dan penghadaman makanan.

*Melegakan kembung perut

*Mengatasi masalah sengal-sengal sendi

*Melegaka sistem pernafasan

*Pembersih darah

*Jika diambil dengan julap mampu mengurangkan risiko kekejangan

*Digunakan dalam antiseptik dan bidang perubatan

*Mempunyai kesan penyejukan yang berupaya melegakan artritis dan sakit otot.



RUJUKAN

Theresa Ong (2006),  Rahsia Herba, Alaf 21 Sendirian Berhad.


Untuk mendapatkan produk SHAKLEE atau inginkan konsultasi PERCUMA
Hubungi Adilah Sabri di talian berikut :
No. Tel : 0139358351 / 01126048580 (Whatsapp/call)
Facebook : Nurul Adilah Mohd Sabri



No comments:

Post a Comment