Tuesday, 26 May 2015

BELIMBING BESI


PENGENALAN

Belimbing besi biasanya dimakan secara segar. Sebahagiannya akan diproses dan dijadikan pelbagai jenis produk.

Belimbing besi merupakan sumber vitamin C, zat besi dan zat kapur.

KEGUNAAN

*Bertindak sebagai antioksidan yang dapat mencegah penyebaran sel kanser, melancarkan proses pencernaan, menurunkan paras kolesterol, dan membersihkan usus.

* Air perahan buah ini juga dikatakan dapat mencegah penyakit tekanan darah tinggi.

* Sel dinding belimbing terkandung pektin yang berupaya menurunkan paras kolesterol . Pektin akan mengikat kolesterol dan asid hempedu dalam usus lalu menyingkirnya.

* Air rebusan daun dan buah dapat mengatasi masalah muntah.

* Daun yang diramas boleh ditampal di dahi bagi melegakan sakit kepala

* Pucuk dan daun yang dihancurkan boleh mengubati cacar dan kurap.

DI INDIA

* Buah yang masak digunakan untuk menghentikan pendarahan

* Buah kering digunakan untuk menyembuhkan demam panas

* Buah yang diawet  digunakan untuk merawat cirit-birit dan menghilangkan mabuk.

* Minyak yang diekstrak dapat mengubati penyakit mata

DI BRAZIL

*  Mengubati masalah buah pinggang dan pundi kencing

* Merawat ekzema




RUJUKAN

Theresa Ong (2006),  Rahsia Herba, Alaf 21 Sendirian Berhad.


Untuk mendapatkan produk SHAKLEE atau inginkan konsultasi PERCUMA
Hubungi Adilah Sabri di talian berikut :
No. Tel : 0139358351 / 01126048580 (Whatsapp/call)
Facebook : Nurul Adilah Mohd Sabri



No comments:

Post a Comment