PENGENALAN
Barli telah digunakan sebagai makanan oleh manusia sejak beribu tahun yang lalu, namun hanya beberapa dekad kebelakangan ini manusia mula memahami tentang khasiat barli sepenuhnya.
KEGUNAAN
* Menurut beberapa kajian, barli memainkan peranan dalam menurunkan paras kolesterol darah.
* Berdasarkan kajian juga barli mampu meletakkan paras gula dalam darah di paras yang selamat.
* Barli juga merupakan sumber terbaik bagi serat boleh larut dan serat tidak larut.
* Barli mengandungi vitamin E sebagai antioksida yang dapat menurunkan paras kolesterol LDL
* Daun barli mengandungi vitamin, mineral, asid amino, klorofil dan karotena. Klorofil dijadikan sebagai pembersih badan, penentang jangkitan dan penyahbau semula jadi.
* Mempunyai kadar alkali yang tinggi dapat meneutralkan asid dalam badan dan juga mengekalkan tahap pH yang sihat.
* Barli mengandungi vitamin A, B kompleks, C, E, zink, magnesium, zat besi dan fosforus telah menjadikannya makanan yang seimbang dan kaya dengan nutrien yang diperlukan.
* Sumber protein tanpa kolesterol menolong meningkatkan stamina badan dan tenaga.
RUJUKAN
Theresa Ong (2006), Rahsia Herba, Alaf 21 Sendirian Berhad.
Untuk mendapatkan produk SHAKLEE atau inginkan konsultasi PERCUMA
Hubungi Adilah Sabri di talian berikut :
No comments:
Post a Comment